Rapsolja är en viktig del i den nordiska dieten. Foto: Michael Schwarzenberger / Pixabay
Den nordiska dieten sänker blodsockret och kolesterolet även om du inte går ned i vikt. Fettkombinationen i dieten tros vara den största förklaringen.
I en nordisk studie där försökspersonerna var mer än överviktiga uppmanades de att behålla sin ursprungliga vikt medan de under ett halvår lade om till nordisk diet.
Tidigare studier har visat att den nordiska dieten kan förebygga fetma, typ 2 diabetes, högt blodsocker, högt kolesterol och vara allmänt bra för hjärtkärlhälsan - effekter som hitintills främst tillskrivits viktnedgången som den nordiska kosten vanligen ger. Dess fetter kommer främst från fet fisk, linfrö, och rapsolja.
- Resultatet är förvånande. Det tycks som att den unika kombinationen av höga halter av fleromättade fetter, omega-3 och omega-6, är en stor del av förklaringen, säger till ScienceDaily Lars Ove Dragsted, forskare vid Köpenhamns universitet och chef för institutionen för näring, motion och sport.
- Vi kan bara spekulera i varför en förändrad komposition av fetterna är så fördelaktig för vår hälsa. Men vi kan bekräfta att avsaknaden av processad mat och mindre mängd av mättade fetter från
Lars Ove Dragsted djur har en väldigt positiv hälsoeffekt.
För övrigt består den nordiska kosten av bär, grönsaker, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och magert kött. Och lite av mättat fett, tillsatt socker och salt.
Lokalt producerad mat
Studien var randomiserad, kontrollerad och utfördes förutom i Danmark, även i Sverige, Norge, Finland (huvudcentret), Grönland, Färöarna samt Island. Foto: Pixabay
Medelhavskosten är också mycket hälsosam, men bor man inte i den regionen och har tillgång till de råvarorna så kan det vara lättare att följa den nordiska dieten, skriver forskarna.
Mestadels medelålders kvinnor
Försökspersonerna (200, varav 67 procent kvinnor), hade en medelålder på 55 år och
Foto: Pixabay var i medicinsk mening feta (i snitt ett BMI* på 31,6) med metabolt syndrom** och var i riskzonen för att utveckla till typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Ungefär ett halvår
De delades in i två grupper. Ena gruppen fick fortsätta att äta vad den brukade. Den andra tillhandhölls en nordisk diet. Dieten som ska vara hållbar byggde på lokalt producerade råvaror. De som åt den nordiska dieten uppmanades att äta mer av den om de började tappa i vikt.
Blod- och urinprover togs vid start, efter 12 veckor och vid studiens slut. Den pågick i 18-24 veckor beroende på forskningscenter. Man studerade bland annat blodsockerrespons, fetter i blodet och inflammationsmarkörer.
Markant bättre hälsa
- Gruppen som stått på den nordiska dieten hade signifikant förbättrad hälsa med lägre kolesterolnivåer, lägre halter av såväl mättat som omättat fett i blodet och bättre blodsockerreglering, sammanfattar Lars Ove Dragsted.
Men som forskarna också påpekar, har du för ett högt BMI och går ned i vikt så är det alltid bra för hälsan.
Med den nordiska dieten menas inte de livsmedel som folk i Norden i allmänhet äter utan den som finns i näringsrekommnedationerna. Denna nordiska diet är hälsosam om man följer den.
De nordiska näringsrekommendationerna kommer att uppdateras i år. Om du vill följa dem, gör så här:
Begränsa:
Charkprodukter och rött kött
Drycker och livsmedel med tillsatt socker
Salt och Alkohol
Byt ut:
Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot fullkornprodukter
Smör och smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor och oljebaserad matfetter
Feta mejeriprodukter mot magra
Öka på:
Grönsaker
baljväxter
frukt och bär
fisk och skaldjur
nötter och frön
* BMI (Body Mass Index) fås fram genom att du delar din vikt med din kroppslängd i meter kvadrat (kg/m2) Exempel: 80/1,72 x 1,72 = BMI 27, vilket räknas som övervikt. BMI 18,5-25 räknas som normalvikt, över 25 definieras övervikt och över 30 som fetma.
* * Metabolt syndrom innefattar minst tre av följande komponenter: övervikt/bukfetma, förhöjt blodtryck, insulinresistens/rubbad glukos-insulin homeostas och blodfettsrubbning.
Comentarios