top of page
Skribentens bildinfo851762

7 tecken på ett lägre immunförsvar!


Kroniska och autoimmuna sjukdomar är de största anledningarna till en nedsatt immunitet. Men även en långvarig stress, dålig sömn och mat samt intag av olika mediciner kan orsaka ett lägre försvar. Alla dessa faktorer kan leda till fysiska och psykiska besvär.


1. Stress Befinner du dig ständigt i ett fight-or-flight-läge, är det en stor risk att det sänker ditt immunförsvar. Du producerar färre NK-celler och deras infektionsbekämpande T-celler är mindre aktiva när du är i ett stressläge.

När du stressar pumpar du ut mer kortisol i systemet vilket försvagar ditt immunförsvar. Det försvagar tarm-immunbarriären (ca 85 % av ditt immunförsvar befinner sig i tarmen). Kortisolet sänker en antikropp som kallas IgA, som är ditt första försvar och befinner sig i alla slemhinnor, vilket gör att bakterier och virus kan lättare ta sig ner i tarmkanalen.


Utför mindfulness och meditation samt andningsövningar dagligen. Även yoga kan vara en bättre träningsform i dessa lägen. Glöm inte att sova.



2. För lite sömn Sömn är viktigt och sov helst 8 timmar per natt. Sover du ojämnt och för lite så kommer det att påverka ditt immunförsvar negativt. När du sover ökar aktiviteten hos vissa vita blodkroppar, som makrofager och neutrofiler, och naturliga NK-celler (mördarceller) som städar och stärker försvaret när du sover.


Melatonin - hormonet som frigörs när det blir mörkt och som gör dig sömnig, är faktiskt också en väldigt viktig immunförmedlare. Melatonin får vissa immunceller att frigöra cytokiner, som i sin tur aktiverar immunceller för att bekämpa infektioner.


Försök att sova 7–8 timmars sömn per natt. Lägg dig samma tid och gå upp samma tid är det bästa för kroppen. Släck ner lamporna och skärmar till kvällen. Du kan sova bättre genom att ta magnesium.


3. Depression Depression och sorg är andra exempel på stressfaktorer som kan försämra immunförsvaret. Dina B -och T-celler (T-cellerna samverkar med B-cellerna och kan känna igen främmande ämnen som kommer in i kroppen) är inte lika verksamma i perioder av extrem stress och sorg. Även en mildare depression kan undertrycka immunförsvaret. Ensamhet och isolering kan också sänka immunförsvaret hos oss människor.


Motion och en näringsrik kost kan hjälpa till att förbättra den mentala hälsan och minska på emotionell stress. Jag skulle varmt rekommendera en bra samtalsterapeut också.



4. Du är förkyld hela tiden Om du ofta har en förkylning eller influensa är det ett tecken på att immunförsvaret bryts ner. Det kan vara flera olika orsaker som gör att du är förkyld länge. Det kan vara att du bor i ett hus med mögel, har en stor stress, för lite sömn, äter dåligt etc.


Vissa tillskott som zink, selen C -och D vitamin kan ge en extra kick till ditt immunsystem.



5. Magproblem Kronisk diarré kan vara en orsak till att du har ett lägre immunförsvar. Du kan ha obalans i ditt mikrobiom i tarmen, vilket kan skapa inflammation och en läckande tarm. Har du en kronisk diarré är det också troligt att du har olika näringsbrister. I samband med det kan du även få svårigheter att ta upp tillräckligt med fett, vilket behövs för att du skall kunna ta upp ex D-vitamin - som är extremt viktigt för ditt immunförsvar.


Tillsätt probiotika och se även till att öka upp dina goda bakterier genom att äta en mer prebiotisk kost, dvs grön med kostfiber som är mat för dina goda bakterier.


6. Kosten

Vilken kost du äter har en stor betydelse på ditt immunförsvar. Innehåller den mer socker eller raffinerade kolhydrater sänker du immunförsvaret. När ditt blodsocker stiger, minskar funktionen hos de vita blodkropparna och dess förmåga att bekämpa patogener (inkräktare) försvagas. Effektiviteten hos vita blodkroppar är endast 50 % av dess fulla kapacitet efter en till två timmars intag av socker, och dess effekt varar i upp till fem timmar. Även T-celler hindras att utföra sitt arbete på bästa sätt när insulinnivåerna är förhöjda.


Öka upp med minst 50 % grönsaker på tallriken och dra ner på snabba kolhydrater. Tillsätt hälsosamma fetter och glöm inte heller att tugga maten noga för ett bättre näringsupptag.


7. Huden Kroppen förmedlar via huden vad den behöver hjälp med. Men vi har inte lärt oss att tyda dess språk. I Johannas bok Happy Skin - ung hud hela livet får du svaren vad kroppen försöker säga dig, genom att visa det på huden.


Ett nedsatt immunförsvar kan reglera inflammation och påverka hudens barriärfunktion och mikrobiomet. Immunsystemet påverkar de typer av mikroorganismer som lever på din hud. Så när immunförsvaret är försvagat kan det visa sig på huden som eksem, nedsatt sårläkning, rosacea och herpes.


Använda endast ekologiska, syntetfria hudvårdsprodukter som är anpassade efter ditt hudtillstånd. Lyssna vad kroppen försöker att säga.


Tips för att hjälpa immunförsvaret:

1. Ge din kropp extra stöd i form av näringsämnen som C, D, selen, zink, quercetin och probiotika.

2. Träna varje dag och minst 30 minuter - en förbättrad cirkulation och syresättning hjälper blodkropparna att göra sitt jobb.

3. Sov 7–8 h varje natt

4. Minska på stress genom mindfulnessövningar och djupandning - andas genom näsan istället för munnen!

5. Dra ner på socker och raffinerade kolhydrater och fyll på med färgglada grönsaker.

6. Gör regelbundet en besiktning på dig själv, gör en hälsoanalys!

7. Fasta - är extremt immunstärkande. Det gör att du producerar flera nya vita blodkroppar.

8. Använd endast ekologiska och syntetfria hudvårdsprodukter.



Må väl och ta hand om dig

Av Johanna Bjurström

https://ekoappen.se/blogg/7-varningstecken-pa-ett-lagre-immunforsvar/


2 108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page